reizen

Noord & Zuid Holland rit-2014 – 30-31 mei 2014

Dag 1: “In erfgoed naar erfgoed” Wanneer na vier jaar je Stag-projecten zijn afgewerkt, zodat hij presentabel genoeg is en deze aangekondigde rit begint in je eigen stad Naarden, dan kunnen we er niet meer omheen natuurlijk! Twee zonovergoten dagen samen in die „eigenaardige” Stag, cultureel erfgoed uit Engeland (met de nadruk op „aardig” en niet „naardig”). Genieten van Hollands cultureel erfgoed in optima forma met aardige SCN-leden die de passie voor de Stag delen. Die formule gaf een prachtig resultaat.
Geen festijn begint zonder cultureel erfgoed K&A (koffie en Appeltaart) ter begroeting in het Vesting Museum waarna Jan Kamphuis, die de eerste dagrit voor zijn rekening nam, een korte inleiding gaf voordat de gids ons meenam in het bastion. Daaruit bleek dat hij buitengewoon deskundig was en op de hoogte van de ontwikkelingen van de vesting. Ik dacht, is hij hier wethouder of zo, maar zo bleek later was Jan adviseur monumenten Rijksgebouwendienst en hier zelf bij betrokken geweest. Was u er niet bij, kijk even op vestingnaarden.nl en zie hoe enorm dit bouwwerk is op de mooie interactieve plattegrond. En u kunt het geheel van het Rijk overnemen voor 1 Euro – inclusief de gras grazende geiten.

De eerste rit voert ons door de Gooi en Vechtstreek, voor ons een thuiswedstrijd, naar Nieuwkoop waar een prachtige lunch op het terras voorafging aan een mooie fluister-boottocht van Natuurmonumenten in de veenmoerassen van de Nieuwkoopse Plassen. De gids legde goed uit dat dit erfgoed strikt onderhouden wordt om de eilanden „arm” te houden en niet de natuur zijn gang te laten gaan. Typisch „Nederland Tuinland”. Dan een prachtrit richting Diemen, zeg maar midden in de randstad en toch zo landelijk en erfgoed-waardig. Bijna geheel slingerend langs o.a. de Amstel, de Waver en de Gein.

Bij Diemen de kappen dicht en in volle vaart over de snelwegen naar Hotel de Rijper Eilanden ter voorbereiding op dag twee. Dit hotel staat buiten en binnen vol met Nederlands erfgoed in de vorm van alle gebruiksvoorwerpen van na de oorlog, onbeschrijfelijk maar enerverend! Tijdens het diner kregen we een toelichting van de eigenaresse die aangaf dat haar man zijn verzamelwoede heeft omgezet in een praktische oplossing, nl door het aan te wenden als inrichting van dit grote hotel. Hij is getrouwd met twee liefdes, haar en Marktplaats.

Dag twee deed niet onder voor de eerste en Jan Kamphuis neemt het verslag hiervan over. Jan en Michel, het was een mooie tour en dank voor de organisatie!

Hans en Hanneke Dubourcq

 
Dag 2: Vakantiegevoel De volgende morgen  was iedereen goed uitgeslapen, volgens de één  dankzij de uitstekende bedden van het hotel, een ander had het over de landelijk rust en weer iemand anders mompelde iets over een goed en intensief barbezoek.

Hoe dan ook, we werden weer getrakteerd op een strak blauwe hemel en stipt op tijd kom Michel zijn briefing geven. Via fraaie dorpjes en mooie dijkweggetjes naar Niedorp. Daar werden we op het fruitbedrijf van  Siem Entius, (een goede vrind van Michel) getrakteerd op koffie en zelfgemaakt appelgebak. Fantastisch! Vanwege het goed weer konden we in de boomgaard neerstrijken en kregen steeds meer een vakantiegevoel: het leek wel alsof we in Zuid-Frankrijk waren. Na het gastvrije onthaal kregen we nog een interessante rondleiding  over het bedrijf ging het verder naar Bergen. En daar stonden in de leuk ingerichte Gasterij ‘t Woud  al weer heerlijke broodjes klaar: het vakantiegevoel ging nu echt overheersen.

Op weg naar Medemblik brak de schokdemper van één van de Stags met een onheilspellend schurend geluid als gevolg. Om verdere schade te voorkomen werd besloten de demper ter plaatse te demonteren. Onvoorstelbaar hoe binnen 5 minuten twee techneuten dit klusje klaarden: de stag kon weer rijden, nu wel wat elegant met de heupen wiegend, maar we konden verder.

De heerlijke dag werd afgesloten bij op het terras van de jachthaven van Medemblik met de gebruikelijke borrel en bitterballen.

Het was voor Michel en mij een dankbare klus om deze rit te organiseren: alles zat mee: programma liep goed, het weer was fantastisch en de SCN-leden meer dan tevreden.

Jan kamphuis

Webmaster Stag Club Nederland

Webmaster Stag Club Nederland

Webmaster Stag Club Nederland. US import Stag bouwjaar 1972, in bezit sinds 1996. Restauratie 1999. Daarvoor gereden in een Saloon 2000mk2. Te bereiken via webmaster@stag-club.nl

Geverifieerd door MonsterInsights