Rit rond Ommen

 

Rit “rond Ommen” 14 augustus 2005
-

Op 14 augustus werd de rit rond Ommen gereden. De oplettende lezer ziet direct dat “ rond Ommen” tussen haakjes staat. Dat doe ik niet voor niets. Nu nóg vraag ik me af waarom de rit “rond Ommen”  heet. Toen ik de aankondiging in een Overstag las dacht ik, Ommen is redelijk in de buurt dus laten we ons gezicht maar eens zien. Op de 14e  augustus ’s ochtends nog even snel de metropool  “Spier” (zal in de buurt van Ommen liggen) opzoeken en rijden maar…..

Nou, Ommen was te vinden, maar Spier….? Het moet toch in de buurt van Ommen liggen, dat zou je denken althans. De legenda erbij, Spier ligt zo’n 40 km boven Ommen! Niet zo heel vreemd dat ik het aanvankelijk niet kon vinden. Snel instappen dan maar!

Mijn vermoeden is dat Edwin (organisator van de rit) ons op een dwaalspoor heeft willen brengen. Eerst allerlei aanmeldingen binnenslepen en vervolgens aangeven dat het startpunt “iets noordelijker” ligt!
Nou Edwin, eerlijk is eerlijk, dat is je gelukt. Want ondanks de weersvoorspelling toch nog 12 STAG’s bij elkaar gekregen en twee gewone voitures. Ook de fam Hofstee was aanwezig, al eerder lid geweest geloof ik. Ik neem aan dat ze dat weer worden (altijd handig, ze hebben nl een garagebedrijf…..)

Maar laat ik bij het begin beginnen: net voor elven kwamen we aan (Martien, Erna en dochter Eliza). Na ons kopje koffie/ thee heet Edwin een ieder welkom. Helaas is dhr Gouw (nog) niet aanwezig zodat er gezocht wordt naar een ander slachtoffer om een stukje te schrijven. Op een of andere onverklaarbare wijze wordt die snel gevonden, ondergetekende….met dank en de hartelijke groeten aan dhr Gouw!

Edwin geeft tevens aan niet verantwoordelijk te zijn voor de route en, oh ja: Edwin heeft geen GSM en is tijdens de rit dus niet bereikbaar voor commentaar…..
Ja  Edwin, zo wil ik ook wel een route uitzetten!!!(geintje hoor)

Nadat we de route ontvangen hebben starten we om de twee minuten…..dat is althans de bedoeling. Een ieder mag in eigen tempo rijden, het is een individuele rit.
Maar al snel blijkt dat niet iedereen dat zo ziet. Sommigen geven de voorkeur aan het controleren van anderen door achter ze aan te rijden om te kijken of ze goed rijden….Ook geen probleem, dat is juist het leuke bij zo’n rit. Alles mag en niets moet.
Het weer zat overigens enorm mee, een enkele druppel onderweg gehad maar we konden open rijden. Mijn “buurman” op de parkeerplaats begon bij aanvang rit vol ijver z’n dak er af te halen. Wij deden het dan ook maar, hij was zo overtuigd dat het droog zou blijven.

Maar terug naar de rit, een prachtige route door het Drentse landschap. We reden langs prachtige huizen, door mooie bossen en heide. Maar bij Elpe ging het even mis. Zo klein als het dorp is bleek het toch mogelijk om in één oogopslag uit alle windstreken een STAG aan te zien komen. Overal zag je vraagtekens maar er zijn altijd mensen die dan het voortouw nemen om de rest weer op het juiste spoor te brengen. Dus na een kleine 100 km (dacht ik…) kwamen we allen aan bij restaurant “in de Ar”. Juist voor het restaurant waren optredens van zangkoren, het had iets met varen en boten te maken geloof ik. Binnen wachtte ons een lunch, soep en brood. De sneeën brood waren zo groot als pannenkoeken! Er bleef veel over maar de bediening vond dat we dat in broodzakken moesten meenemen voor onderweg, nou vooruit dan maar. Ze zeiden het met zoveel overtuiging, ik kreeg de indruk dat ze geen tegenspraak duldden…

Het laatste stuk vlekkeloos gereden en eerder bij het eindpunt dan verwacht. Door het tijdstip zijn we niet meer wat gaan drinken want dan zou het te laat worden.
Nog wel even een kleine discussie door Eliza opgestart, ze merkte op dat niet alle STAG emblemen dezelfde kant opwezen. Dus boeken erbij om te kijken wie het goed / fout heeft.
Al met al een leuke dag: leuke mensen ontmoet en een prachtige route gereden in een ontspannen sfeer.
Wat ons overigens opviel was dat het deelnemersveld bestond uit allerlei pluimage, datzelfde gold ook voor de staat van de STAG’s. Het is leuk te zien dat iedereen welkom is en dat het niet uitmaakt in welke staat je STAG verkeert, zelfs onze STAG voelde zich welkom.

Edwin, hartelijk dank voor de leuke rit.
Tot een volgende keer!
Martien, Erna en Eliza