ESM 2005 Engelberg

ESM 2005 Engelberg (CH) vergeven van Stags

Het zit er op, de 25e European Stag Meeting (ESM). In het weekend van 6, 7 en 8 mei 2005 werd door onze Zwitserse zusterorganisatie een goed verzorgde meeting neergezet.

Er waren 106 Stags aanwezig uit 6 landen, Nederland was vertegenwoordigd met 7 wagens en evenzovele equipes. Het was een weerzien met vele bekenden uit de Stagwereld.

klik op de foto’s voor een vergroting

Voor ons lid van het eerste uur Bernard L. was het een zéér speciale meeting: hij was de enige die álle 25 ESM’s heeft meegemaakt. Een prestatie die een eervolle vermelding verdient en waar wij later nog eens op terug willen komen.

ESM 2005 speelde zich af in Engelberg, een Zwitsers bergdorp zo’n 20 kilometer voorbij Luzern. Vanuit Utrecht ongeveer 700 Stagkilometers!

Vanuit de club vertrokken wij Hemelvaartsdag al in alle vroegte naar het verzamelpunt in Limburg. Vanaf daar werd een mooie tocht gereden via Verviers, Malmédy en Wittlich naar een lunchstop in Bernkastel-Kues aan de Moezel. Vandaar binnendoor door de prachtige Hunsrück naar Landau voor een overnachting in Baden-Baden. Een mooie stad, goed hotel en dito restaurant. Zelfs het weer werkte deze dag mee, een groot deel werd gereden met open kap!

De vrijdag via de Duitse en Zwitserse Autobahn rechtstreeks naar Engelberg en ingekwartierd in het Ramada-hotel aldaar. Al ’s avonds was er een programma: met de (roterende) kabelbaan de berg Titlis op voor het uitzicht en een Fondue Chinoise. Het uitzich was echter beperkt: de wolken hingen juist om de berg. De stemming was meer dan prima.

Op de zaterdag al vroeg de briefing voor deze dag: een korte rit in de Stag naar Hergiswil voor een bezoek aan een glasfabriek, inclusief museum en bijbehorende shop.

En een typisch Zwitserse lunch: Spatz, een stevige soep voor Zwitserse soldaten. Daarna een prachtige rondvaart op een heus stoomschip over de Vierwaldstättersee.

De dag werd afgesloten met een vier gangen galadiner en er kon worden gedanst op de muziek van een prima vier mans orkest.

Een afzakkertje in de hotelbar en voor je het weet is het weer zondagmorgen. Met een verrassing: twee volle centimeters sneeuw op die mooie Stags. Iedereen druk de auto sneeuwvrij te maken, er werd vergeten sneeuwballen te gooien. Daarna een een individuele rit rond de Vierwaldstättersee die eindigde in het Verkehrsmuseum in Luzern. Een prachtig museum over alle denkbare verkeersmiddelen: auto’s, vliegtuigen, boten en treinen. Na de lunch en een bezoek aan het museum zat het erop en kon de terugreis worden aanvaard.

Dank aan de Zwitserse zusterclub voor de organisatie en inzet!

In ieder geval drie van de zeven Nederlandse Stags waren zondag vóór 24.00 uur weer op eigen grond, zonder pech of wat dan ook. Leuke contacten en ervaringen rijker en de Stag weer eens goed benut. Zo’n ESM is eigenlijk een must voor iedere Stagliefhebber.

Volgend jaar is de organisatie in handen van onze Belgische collega’s. En wordt gehouden in Houffalize, een plaats in de Belgische Ardennen. Goed bereikbaar en vlak bij huis. Noteer alvast het weekend van 26, 27 en 28 mei en zorg dat je er bij bent! Laten we de Belgen t.z.t. verrassen met een geweldige Nederlandse opkomst! (voor informatie kijk op www.bsoc.be )

Tot zover dit verslag van een geslaagd Stag weekend met veel leuke mensen in een mooi land met een prima verzorging.