ESM 2004: Nijmegen

ESM 2004 in Nijmegen: GROOT SUCCES!!!!!

Pas sinds maart 2004 ben ik uw gekozen vice voorzitter. En vanaf dat moment sprong ik op een rijdende trein: de voorbereidingen van de 24e ESM, waarvoor Stag Club Nederland gastheer zou zijn. De laatste maanden voor de 22e mei 2004 waren voor het organiserend comité zéér intensief. Veel vraagstukken moesten goed worden opgelost:

  • Krijgen we voldoende deelnemers?
  • Zijn de ritten op tijd klaar en vertaald?
  • Lopen we risico’s met de hotelboekingen?
  • Zou het weer wel meewerken?

En zo waren meerdere commissieleden met vele dingen bezig. Maar wat kregen zij een eer van hun werk en inspanningen! Diegenen onder u die erbij waren weten het: Stag Club Nederland heeft een perfecte ESM neergezet, naar ik begreep één die alle voorgaande overtrof! Voor diegenen die er niet konden zijn volgt hier een verslag van dit zo mooi gelopen weekend.

De eigenlijke ESM startte op zaterdagmorgen 22 mei. Maar de dag ervoor waren er al heel wat buitenlandse gasten met hun Stags gearriveerd. Voor deze groep waren de stagclub vrijdagmiddag reeds gastheer: er werd een rit gereden, een museum bezocht en ’s avonds gezamenlijk in het hotel gegeten.

Het hotel, Belvoir in Nijmegen, aan de oever van de Waal was compleet afgehuurd en vol bezet. Sommigen van onze dichtbijwonende leden zijn thuis gaan slapen maar hebben van alle activiteiten niets gemist. Uiteindelijk hebben er 86 Stags deelgenomen.

Na de aanmelding zaterdagmorgen in het hotel hield onze voorzitter een fraai welkomstwoord in het Frans, Duits, Engels en natuurlijk Nederlands. Na afloop was er een broodjeslunch en om 13.00 ging de eerste officiële rit van start. Het weer zat geweldig mee, beetje fris maar zonnig en droog. Vrijwel alle kapjes gingen van de Stags, die in een geweldige sliert door het gebied rond Nijmegen slingerden. Daarbij waren de dijken met name voor de buitenlanders spectaculair: geweldige vergezichten over de Waal met haar drukke scheepvaart. De rit eindigde in het Wijnfort, een tot ontvangstruimte omgebouwde bunker uit de oorlogsperiode. Daar genoten we fantastische kwaliteit wijn met daarbij een variatie aan tapa’s. Van bijpassende kwaliteit! De sfeer zat er dan ook goed in. Dan was er ruimte tot half zeven om te rusten, de Stag te poetsen of te winkelen.

Stipt op tijd vertrokken van het hotel drie touringcars richting Het Wapen van Bemmel, een feestzaal waar de rest van de avond werd doorgebracht. En hoe! Er was een prima koud- en warmbuffet. Maar de muziek: wat een plezierige verrassing voor alle deelnemers. Een geweldige Big Band van 23 orkestleden vulde het podium en speelden en zongen sfeervolle muziek, afgestemd op alle nationaliteiten die aanwezig waren. Er was dan ook bijna géén deelnemer die níet de dansvloer heeft geraakt. Door die geweldige sfeer ging de avond veel te vlug om. En als klapstuk kwam er om half twaalf een zangeres met een geweldige act: zij was de Nederlandse versie van Cher. Wat een stem, wat een figuur! Ademloos luisterden en keken alle Stagrijders naar dit optreden.

De volgende zondag na een goed ontbijt en te hebben uitgecheckt, stonden alle 86 Stags weer te ronken voor de zondagsrit. Via een stukje Duitsland langs Kleve, terug naar Montferland in Nederland belandden we voor een pauze in Angerlo. Daar stonden commissieleden klaar met een verfrissing en kon een expositie in een kerkje worden bezocht. Alle Stags pasten precies op een besproken boerenerf. Knap ingezien van de organisatie! Het weer werkte weer prima mee, beter kon niet. Vervolgens werd de rit vervolgd over de spectaculaire Posbank. Om de Zwitsers aan te geven dat ook wij bergen hebben! De rit eindigde bij Het Wapen van Bemmel voor een lunchbuffet. Onder begeleiding van een strijkje hetgeen de sfeer meteen weer ten goede kwam. Het hele dorpsplein van Bemmel bezet door 86 Triumph Stags, een geweldig gezicht.

Alle voorzitters van de buitenlandse Stagclubs bejubelden in hun dankspeech dit weekend. Men was het erover eens dat Zwitserland, volgend jaar gastland voor de 25e ESM, staat voor een bijna onmogelijke opgave: deze Nederlandse ESM is niet makkelijk te overtreffen.

Wij noteerden, (doet u dat ook!), alvast het Hemelvaartweekend 2005: 7 en 8 mei is dan de 25e ESM. Op of onderaan een Zwitserse berg, wij zijn zeer benieuwd en zien er naar uit.

Mijn vrouw en ik hebben genoten van ónze eerste ESM: zoveel Stags bij elkaar te zien (en te horen tijdens de ritten!) is toch een belevenis van de eerste orde als je een Stagliefhebber bent. En meer nog weten we nu dat we door het lid worden van de Stag Club Nederland zijn beland in een heel leuke club mensen. Die club bevat vogels van diverse pluimage maar ze hebben de interesse en liefde voor de Stag gemeenschappelijk en dat maakt het tot een plezierig geheel.

Het organiserend comité mag trots zijn op de geleverde prestatie: een ESM zonder wanklank, fantastisch entertainment, heerlijk eten, goed weer en prima verlopen ritten.

Het voltallige ESM commitee: hartstikke dank voor dit bijzondere weekend. Nederland heeft door jullie inspanning een internationale toon gezet! Ik ben er trots op met jullie te mogen samenwerken want jullie zijn een geweldige club mensen.

De foto’s geven indrukken van hetgeen hierboven beschreven is.

Graag tot de eerstkomende rit van SCN!