Verschillen Mk1 en Mk2

Een artikel uit het clubblad van Club Triumph Holland (CTH) nummer 231 van de hand van Marc van Burgel.

Tijdens de DNTD viel mij op dat niet iedere Stag adept en geïnteresseerde op de hoogte is van de kenmerken van de MKI en MKII. Wanneer je echter op zo ‘n dag langs de Stags loopt, vallen er verschillen op tussen de diverse auto’s. Het kan dan leuk zijn om te weten hoe je een MKI van een MKII kan onderscheiden.

Tussen juni 1970 en juli 1977 zijn er feitelijk twee modellen van de Stag gebouwd. De MKI werd gebouwd tot ongeveer februari 1973, daarna kwam de MKII waarvan de productie in juli 1977 werd gestaakt. De overgang van MKI naar MKII vond niet ik in één keer plaats, de resterende voorraad MKI onderdelen werd geleidelijk door British Leyland opgemaakt. Hierdoor ontstonden er tussen oktober 1972 en februari 1973 MK 1 1/2 ‘s met deels MKI en deels MKII kenmerken. De MKII werd geïntroduceerd door BL om zodoende met een verbeterde auto te komen, zowel motorisch als cosmetisch, mogelijk ook in de hoop om de negatieve verhalen over de Stag te doen vergeten.

Stag MK1
Stag MK1
een (onvolledige) lijst met verschillen tussen de mk1 en de mk2
een (onvolledige) lijst met verschillen. * Optioneel waren er ook spaakwielen verkrijgbaar. ** MKI voorstoelen lijken ” uitschuifbare” hoofdsteunen te hebben, maar dit is slechts visueel en feitelijk nog onderdeel van de rugleuning.

De MKI en MKII aanduiding werd tijdens de productiejaren van de Stag niet gebruikt, pas later zijn deze aanduidingen geïntroduceerd. Hiernaast in de tabel volgen de belangrijkste verschillen tussen MKI en MKII , dit betreffen voornamelijk de zichtbare verschillen. Onderhuids zijn er nog meer verschillen tussen MKI en MKII, zoals andere deursloten en wijzigingen aan de carburateurs. De lijst is daarom beslist niet compleet, maar is vooral bedoeld om snel een MKI van een MKII te kunnen onderscheiden.

Om het verhaal nu enigszins verwarrend te maken, zijn niet altijd alle kenmerken op het juiste model terug te vinden. Dit komt deels, vanwege de eerder genoemde MK I 1/2’s van BL. De belangrijkste reden waarom vooral MK.ll kenmerken op een MKI model terug te vinden zijn, zijn de eigenaren. De diverse, opeenvolgende eigenaren, hebben vaak hun MK.l voorzien van MKII kenmerken, omdat het niet anders kon, dit praktisch is of gewoon omdat het mooi is. Strepen (op de zijkant) worden bijvoorbeeld vaak op een MKI aangetroffen, net zoals lichtmetalen wielen of spaakwielen, terwijl dit MKll kenmerken zijn.

Stag mk2
Stag MK2

Soms zijn bij MK!I modellen juist de strepen weggelaten. Een MKI kofferbak deksel wordt wel eens vervangen door een exemplaar van een MKII. De kofferbak deksel kan wegroesten en wordt dan vervangen door een MK!I exemplaar bij gebrek aan een MKI variant. De auto heeft dan zowel kentekenplaatverlichting aan de onderzijde van de kofferbak deksel als op de achterbumper.

Softtops van een MKI worden vaak vervangen door een MKII versie. Bij het opbergen van de softtop achter de achterbank, kunnen de zijruiten klem komen te zitten in het frame, waardoor de rijruiten na een tijdje gaan kreukelen of zelfs scheuren. De MKI badges met grijze achtergrond worden wel eens vervangen door MKII badges met zwarte achtergrond, waarschijnlijk omdat men dit mooier vindt of mogelijk omdat het minder bekend is dat er grijze badges op een MKI horen. Langere Stag eigenaren passen over het algemeen prima in de Stag. De bezitters van een MKL vervangen echter wel eens het stuurwiel door een MKII stuurwiel met een kleinere diameter, zodat zij dan net wat meer ruimte krijgen.

MK II interieur
MK II interieur
Mk I interieur
Mk I interieur

Een apart verhaal is die van het waarschuwingslampje voor de (te hoge) koelwater temperatuur. Bij de MK l is deze opgenomen in het cluster met waarschuwingslampen in het dashboard. Deze waarschuwingslamp (of eigenlijk de sensor) bleek niet erg betrouwbaar te zijn. Begin 1971 werd daarom door British Leyland geadviseerd om de draad naar de lamp maar los te maken. In het MKII cluster is deze waarschuwingslamp dan ook geheel verdwenen.

De eenvoudigste manier om een MK.l van een MKII te onderscheiden is aan de hand van de dashboardmeters en de stoelen. Je ziet nooit dat men de meters in het dashboard van een MKI vervangt door MKI I meters of dat MKI voorstoelen worden vervangen door MK.ll voorstoelen. Al komt het wel eens voor dat de hoofdsteunen bij een MKII ontbreken, waardoor het op het oog op MKI stoelen lijken. De overige MKl en MKII kenmerken kunnen dan gebruikt worden om de getrokken conclusie te bevestigen.

Federal Stag
Feitelijk is er nog een derde versie van de Stag, namelijk de US Stag of Federal Stag welke werd geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Vanaf het begin was de Stag ontworpen met de Amerikaanse markt in gedachten. Hierdoor werd de ontwikkelafdeling van British Leyland echter ook voor uitdagingen geplaatst, zoals de Amerikaanse veiligheidseisen en emissie eisen. De strenge Amerikaanse veiligheidseisen zijn deels verantwoordelijk voor de T-bar op ons hert.
De US Stag is geen groot succes geworden , waardoor deze slechts is geleverd van september 1971 tot het eind van de zomer van 1973. Door een groot aantal garantieclaims, de strengere emissie eisen en het probleem dat de Amerikanen niet precies wisten wat zij van de Stag moesten denken, aangezien de Stag geen echte sportauto was waar Triumph om bekend stond, werd de levering snel gestaakt.

De "federal" Stag
De “federal” Stag

In februari 1973 werd de MKl vervangen door de MKI!, je vindt daarom zowel Federal Stags in een MKI uitvoering als een MKI! uitvoering. Naast de eerder genoemde MKI en
MK!I kenmerken, heeft een Federal Stag een aantal afwijkende kenmerken. De opvallendste kenmerken zijn:

 • standaard spaakwielen i.p.v. wieldoppen, de laatste US Stags beschik te over vijf-spaaks Iichtmetaal
 • standaard groen getinte ruiten (ook op de MKl modellen)
 • geborstelde aluminium platen tegen de dorpels
 • stoelen met vaste hoofdsteunen bij de MKI (ziet er erg sportief uit), bij het MKll model stoelen met verstelbare hoofdsteunen
 • reflectoren aan de zijkant van de auto, zowel voor (i.p .v. de knipperlichten) als achter (i .p.v. de grijze of zwarte Stag badges). De reflectoren waren noodzakelijk i.v.m.
  de Amerikaanse veiligheidseisen. Voor zijn de reflectoren gecombineerd met zijmarkeringslichten, achter zijn er eenvoudige Stag naamplaatjes aangebracht onder de
  reflectoren.
 • buitenste lampen, links en rechts, aan de voorzijde bestaan alleen uit knipperlichten (oranje lens), bij de non-Federals zijn deze opgedeeld tussen knipperlicht en zijlicht (bovenste deel oranje lens, onderste deel witte lens)
 • rolgordels voor de achterpassagiers (alleen in 1973)
 • optionele airconditioning. Een groot aantal auto’s werd met airco afgeleverd, de airco is nu echter vaak losgekoppeld of verwijderd i.v.m. problemen met de airco.

Persoonlijk vind ik dat de spaakwielen en de geborstelde aluminium platen de Stag een net wat mooier uiterlijk geven. De geborstelde aluminium platen tegen de dorpels zijn niet
alleen voorbehouden aan de Federal Stags. Later zijn deze nog teruggekomen bij de non-Federal Stags van 1976 en 1977.

Onder de motorkap kan je nog een kenmerk van een Federal Stag ontdekken. Naast het reservoir voor de ruitenwisservloeistof (rechterzijde) kan je soms nog een koolstofhouder aantreffen, in de vorm van een soort pot, welke werd gebruikt om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Veel eigenaren hebben dit echter verwijderd of losgekoppeld. Niet alleen nu wordt er gewerkt aan een schonere lucht, maar zelfs in de 70-er jaren was men er al mee bezig!

Een Federal Stag kan je het makkelijkst herkennen aan de spaakwielen, de geborstel de aluminium platen, de reflectoren aan de zijkant van de auto en de stoelen met vaste hoofdsteunen (bij MKls). Daarnaast kan je ook nog van binnenuit verstelbare buitenspiegel(s) aantreffen op een US Stag, wat erg handig is. De spiegel is wel kleiner dan de standaard Stag spiegel, waardoor de verhoudingen t.o.v. de body niet geheel meer kloppen naar mijn idee. Dezelfde spiegel is ook op sommige Jaguar modellen toegepast.
In totaal zijn er slechts 2.871 Federal Stags geproduceerd. Een aantal van deze zijn ondertussen weer teruggehaald naar Europa en zijn ook in Nederland terug te zien. Zover bekend zijn er ongeveer 30 Federal Stags in ons land te vinden .

Marc van Burgel

Bericht wordt gearchiveerd op Monday 3 September 2018

Gerard Cappers

Gerard Cappers

Stag rijder sinds 1998. Triumph rijder sinds 1987. Webmaster Stag Club Nederland.

Spring naar toolbar