Rit Brabant – langs vergeten historische plaatsen

VAN GEVANGENIS, NAAR HET KLOOSTER, EN DAN NAAR DEN HEMEL:
wij nodigen u uit voor de Brabant rit op Zondag 19 juni 2022.

Bezoekerscentrum Merksplas kolonie – foto Google / Greet Gladiné

Een mooie bol-pijl rit met vermelding van straatnamen, brengt ons naar ‘’vergeten historische plaatsen“. Via smalle weggetjes rijden we door het Vlaamse dorp Zondereigen en zien een overblijfsel van de ‘’ Dodendraad ‘’. Daarna komen we eerst in het gebied van de voormalige Koloniën van Weldadigheid  namelijk de landlopers kolonie “ Wortel ” en dan de strafkolonie ” Merksplas ” in België.
Merkplas-Kolonie is nu een erfgoedsite met beschermde monumenten in een beschermd landschap. We stappen hier even uit en gaan naar het Bezoekerscentrum  in de voormalige varkensstal van de Grote Hoeve in Merksplas.  Bekijk de film over het ontstaan van De Koloniën en ontdek de persoonlijke verhalen van landlopers of vlieg virtueel over Kolonie 5-7 ! De andere 4 Koloniën zijn in Nederland gelegen en meest bekende daarvan is de gevangenis van Veenhuizen.

Via grensweggetjes en door bossen en velden rijden we naar ons ‘’ advies ‘’ lunchadres Natuurpoort Bos en Co. Hier kunt eventueel op eigen kosten lunchen.

De wijngaard van klooster St. Catharinadomein

We vervolgen onze route naar een eeuwenoud nonnenklooster  Sint Catharinadal  in Oosterhout met één van de grootste wijngaarden van ons land… zie www.sintcatharinadal.nl. Het nonnenklooster van de zusters Norbertinessen is nog steeds bewoond en heeft door de eeuwen heen een bijzondere band met het Huis van Oranje. In de voormalige kloosterstal is een horecabedrijf met terras  en u kunt in de abdijwinkel o.a. een flesje Brabantse wijn kopen. Ga even sfeer proeven !

U moet er iets voor over hebben om naar de Hemel te gaan… via polderwegen, landweggetjes, en dorpjes  zijn we vanaf 16 uur welkom in Den Hemel in Hilvarenbeek. Hier vindt dan een gezellige afsluiting plaats… en dan kunt u beoordelen of deze dag voldoende  ‘’ hemels ‘’ was.

Om 9.30 uur ontvangen wij u, met koffie en een warm Brabants worstenbroodje, bij: Natuurpoort De Roovertsche Leij, Gorps Baantje 1, Goirle

Na de ontvangst en uitleg starten we om 10.00 uur. Kom genieten en schrijf u in. Stuur een mail uiterlijk voor 9 juni naar …. heindekok@gmail.com…. Bij aankomst ontvangt u koffie/thee met een warm Brabants worstenbroodje  en het routeboek en bij de finish in den Hemel te Hilvarenbeek een borrelgarnituur. Uw Stag club neemt de kosten voor zijn rekening! U krijgt van ons een bevestiging na 9 juni, waarmee uw deelname definitief is.

Mail a.u.b. vóór 9 juni naarheindekok@gmail.com

 

Wanneer

19/06/2022    
9:30 am - 5:30 pm

Waar

Natuurpoort De Roovertsche Leij
Gorps Baantje 1, Goirle

Evenement type

Kaart wordt geladen...
Gerard Cappers

Gerard Cappers

Webmaster Stag Club Nederland. US import Stag bouwjaar 1972, in bezit sinds 1996. Restauratie 1999. Daarvoor gereden in een Saloon 2000mk2. Te bereiken via webmaster@stag-club.nl

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.