Tocht om de Noord

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 11/05/2018 - 12/05/2018
10:00 am - 7:00 pm

Locatie
De Agnietenberg

Categorieën


Startplaats: de Agnietenberg
Startplaats: de Agnietenberg

In het Hemelvaartweekend 11 & 12 mei 2018 zal de “Rit om de Noord” plaatsvinden: de SCN gaat een twee daagse rit via Overijssel en Drenthe naar Groningen rijden! De rit is uitgezet door vier leden van de SCN die u graag de mooiste plekjes van hun eigen omgeving willen laten zien: Max Asjes, Edwin Wiersema, Chris de Jager en Gerard Cappers.

Op vrijdagmorgen 11 mei verzamelen we bijtijds in Zwolle bij het fraaie restaurant “de Agnietenberg” De door Max en Wijnanda Asjes uitgezette rit voert langs het lommerrijke stroomgebied van de Overijsselse Vecht via Ommen naar Hardenberg, om dan vervolgens dwars door het praktisch onbedorven Drentse boerenlandschap, naar Westerbork te rijden; waar we gaan lunchen.

 

Daar pakt Edwin Wiersema de organisatie over door ons via Schoonloo en de Veenkoloniën naar de Vesting Bourtange te leiden.

Vesting Bourtange
Vesting Bourtange

Afhankelijk van het aantal deelnemers overnachten we in deze vesting in een wel zeer bijzonder ambiance: een soldatenlogement in een eeuwenoud monument in het hartje van de vesting!
Uiteraard met de Stag voor de deur en het comfort dat u thuis gewend bent. Kijk voor nadere informatie op www. bourtange.nl

Maar indien er meer belangstelling is dan beschikbare accommodatie in Bourtange, wijken wij uiteraard uit naar een groter hotel. Daarom moeten wij op korte termijn weten op hoeveel deelnemers wij mogen rekenen, die in Bourtange willen overnachten. En voor late aanmelders zal sowieso gelden dat men hoogst vermoedelijk elders wordt ondergebracht. Wij zullen dan een pendeldienst opzetten voor de borrel en het diner.

 

De volgende dag (zaterdag 12 mei) vindt de rondleiding plaats door de vesting en vertrekken we onder leiding van Ritmeester Chris de Jager richting Midwolda; waar we de lunch genieten bij Hermans Dijkstra, Reinste Abdenaweg 1,9681 BC Midwolda.

Het wijdse uitzicht bij Noordpolderzijl
Het wijdse uitzicht bij Noordpolderzijl

Na de lunch volgt onder regie van Ritmeester Gerard Cappers (die helaas zelf niet kan meerijden door een eerdere verplichting…) de noordelijkste lus van de tocht om de Noord. Een afstand van ca. 110 km: in Groningen rijd je al snel grote afstanden. Het aantal afslagen is echter beperkt, dus kan er lekker genietend worden doorgereden. De route laat de weidsheid van het Groninger landschap zien: er bestaat een fotoboek over de regio met de naam “een wijde blik verruimt het denken”. Ook de grote verschillen in welstand tussen de herenboeren en de arbeiders zijn voor de oplettende rijder zichtbaar. We komen langs dorpjes als Het Waar, Nieuwolda (het enige Nederlandse dorp met ooit een communistische burgemeester!), Leermens, Zijldijk en Uithuizermeeden. We rijden door de Noordelijke landwinningen polders om op de Middendijkaan te komen bij de afslag naar Noordpolderzijl. Het kleinste haventje van Nederland, gelegen aan het einde van een weg die op het wad dood loopt. Een uitstekende plek voor een koffiestop en even uitwaaien op de dijk.

Het vervolg van de rit voert weer landinwaarts, langs onder andere Warffum, Usquert, Westerwijtwerd, Noordwolde, met een boogje om de stad Groningen heen, Waterhuizen, Onnen en Glimmen naar herberg “de Blankenhoeve” in Noordlaren, waar we onder het “genot van” afscheid van elkaar zullen moeten nemen.

Vanwege de (zeer) beperkte beschikbaarheid van hotelaccommodatie in Bourtange moeten wij anders dan u gewend bent op korte termijn uitsluitsel geven aan de plaatselijke horeca: uiterlijk 1 januari 2018. Wij denken u deze rit voor ca € 250,=  per equipe (natuurlijk exclusief drankjes) van twee personen te kunnen aanbieden; het programma is nog niet definitief en kan worden aangepast op details. Voor dat bedrag geniet de equipe de bij SCN traditionele aankomstkoffie “met”, de lunch in Westerbork, het diner in Bourtange, de overnachting in de vesting (dan wel vervangende accommodatie), het ontbijt aldaar, de rondleiding op Bourtange, koffie in Noordpolderzijl, de lunch in Mildwolda en het afscheid in Noordlaren. Bij de kosten is er natuurlijk rekening gehouden met de door Stag
Club Nederland toegezegde gebruikelijke financiële ondersteuning: koffie “met” aan het begin en borrel met bittergarnituur aan het eind van de rit.

Wij kunnen ons voorstellen dat voor sommigen de rit van huis naar het noorden al een hele onderneming is. Als u aangeeft of u voorafgaand aan de rit of juist aansluitend aan de rit hotel accommodatie bij Zwolle of Groningen zoekt, kunnen wij daarvoor een suggestie doen; zodat wij als groep daar met elkaar kunnen verblijven. Het eindpunt, de Blankenhove in Noordlaren heeft bijvoorbeeld hotelkamers. Kortom: wij organiseren een unieke rit naar het noorden; meldt u voor 15 januari 2018 aan bij de gezamenlijke organisatie via Jan Kamphuis via onderstaand mailadres of tel nr. Een cc aan de evenementen@stag-club.nl wordt op prijs gesteld.

Spring naar werkbalk