Lenterit 7 mei 2017: Groene Hart

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 07/05/2017
10:00 am - 6:00 pm

Locatie
startpunt: Fort Wierickerschans

Categorieën


Op zondag 7 mei 2017 gaan wij voor de derde keer de Groene Hartrit rijden.

Verkeer je in de veronderstelling dat de provincie Zuid-Holland vol asfalt ligt? Tijdens de derde Groene Hartrit van de SCN zal je regelmatig verzuchten: “hadden ze hier maar een extra strookje asfalt gelegd… ” want de tocht gaat weer over zeldzaam mooie (en dus smalle) weggetjes langs kronkelige riviertjes en meren met weidse uitzichten. En zoals je van de organisator gewend bent, is er ook nu weer een culturele component: we starten om 10:30 uur in het fort Wierickerschans te Bodegraven met koffie en appelgebak, dat je natuurlijk  weer door  de club  wordt aangeboden.

De rit wordt over ongeveer 90 km verreden met een eenvoudige routebeschrijving, zonder voetangels, klemmen en andere narigheid. U kunt de route zelfstandig rijden of in colonne achter een loods.

Programma:
10:00-10:30 aankomst Fort Wierickerschans, Zuidzijde 132 te Bodegraven. Meer info is te vinden op hun website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Wierickerschans

Wij verzamelen op het Fort Wierickerschans. Negeer de parkeeraanwijzingen voor het “gewone” publiek, maar rij de brug over, hou voor de poort rechts aan en parkeer op het centrale plein. Daar wacht de koffie met gebak, zoals gebruikelijk aangeboden door de club. Het fort (en de gebouwen daarop) is niet opengesteld voor het publiek, maar we maken uiteraard wel een rondje en de ritorganisatie zal ter plaatse een toelichting geven.
Het Fort Wierickerschans heeft een lange geschiedenis: het is meteen na het rampjaar 1672 aangelegd en daarna voortdurend gemoderniseerd. Speciaal voor ons wordt de oude vestingpoort uit 1783 opengedraaid, zodat onze Stags de binnenplaats van het fort kunnen verfraaien

11:30-12:00 uur vertrek van het fort Wierickerschans

 

 

12:30-13:00 uur aankomst “Fort aan den Drecht”, Grevelingen 50, 1423 DN Uithoorn. Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_aan_de_Drecht

Parkeer in de laan voor het fort. Het “Fort aan den Drecht” is in 1911 geheel van beton aangelegd als  onderdeel  van  de  Stelling  van Amsterdam .

Het fort heeft als enige in de gehele Stelling van Amsterdam een geknikte gevel met in het midden een zogeaamde  “Keelkazemat”.  Vanuit  de  keelkazemat  kon  de toegangsbrug onder vuur worden genomen. Het fort is in gebruik als “bedrijfsverzamelgebouw”en dus niet toegankelijk. Wel is in de keelkazemat een bescheiden maar interessante expositie ingericht. Het fort is in 2000 gerestaureerd en we gaan hier een pannenkoek met een drankje consumeren.
Recht tegenover de poort (hek) ligt in één van de bomvrije ruimten het “Pannekoekenfort”, waar we voor € 11,50 per persoon een pannenkoek met een consumptie nuttigen. Dit bedrag graag ter plaatse met mij afrekenen dan kan ik de rekening centraal betalen. Indien u Lactose- of Glutengevoelig bent (of andere dieetwensen heeft of zelfs helemaal geen pannenkoeken lust), geef dat bij aanmelding even door, dan zal het restaurant daar rekening mee houden.

14:30 uur vertrek Fort aan den Drecht

16:00 uur aankomst Floragebouw, Parklaan 4, 2771 GB Boskoop. Meer info: https://floraboskoop.nl/

Parkeer op het grote parkeerterrein naast het Floriadegebouw. Ga niet naar binnen in het Casino, tenzij u nog even snel geld wilt verdienen De hoofdingang van het Grand Café ligt tegenover het NS-station Boskoop; daar gaan we de afsluitende borrel houden

In het voormalige tentoonstellingsgebouw Flora te Boskoop eindigt de rit zoals het hoort met een borrel. Het Floragebouw (1933-35) was het architectonische hoogtepunt van een gigan­ tisch groot tentoonstellingsgebouw voor de kwekers van Boskoop. Hopelijk kunnen wij vanaf het terras genieten van het rosarium dat in 1934 werd aangelegd ter gelegenheid van de opening van de spoorlijn Gouda-Boskoop-Alphen aan den Rijn. Vanwege de naderende oorlog heeft het fraaie complex maar 3,5 jaar als tentoonstellingsgebouw gediend: in de oorlog werd het gebruikt als paardenstal voor het Duitse leger en daarna werd het een machinewerkplaats!De oude tentoonstel­ lingsloodsen zijn inmiddels gesloopt, maar het hoofdgebouw werd na een intensieve restauratie in 2010 door Koningin Beatrix geopend.

ca 17:30 uur afsluiting

Opgeven (vóór 1 mei, anders grijpt u naast het gebak en de pannenkoeken) bij Jan Kamphuis: bureau.kamphuis@planet.nl / 071-522.48.62 / 06-53.37.80.54 Degenen die zich al hebben opgegeven hoeven natuurlijk niet te reageren, behalve als zij dieetwensen hebben.

Opgeven voor deze bijzondere rit (vóór 1 mei) bij Jan Kamp huis: bureau.kamphuis@planet.nl / 071-522.48.62 /  06-53.37.80.54

Jan Kamphuis

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar werkbalk